16 Kasım 2011 Çarşamba

KMS ve MAK nedir

MAK (Multiple Activation Key) - Çoklu Etkinleştirme Anahtarı nedir?
Ürünlerin tek tek etkinleştirilmesi için kullanılır. Her makine direkt olarak Microsoft sunucularına ulaşıp etkinleştirme işlemini gerçekleştir. Benzersiz Çoklu Etkinleştirme Anahtarı (MAK) anahtarı, ilgili Microsoft uygulamasının her toplu sürümü için her kuruluşa verilir. Her bilgisayarın Microsoft tarafından barındırılan etkinleştirme sunucularıyla bir kez etkinleştirilmesi gerekir. MAK ürün anahtarlarıyla yanında belirtilen etkinleştirme adedini belirten sayı kadar etkinleştirme yapılabilinir. Örneğin, 100 etkinleştirmeli bir MAK ürün anahtarı ile 100 kere etkinleştirme yapabilirsiniz. Bu 100 adet etkinleştirmeyi aynı makinede kullanabileceğiniz gibi farklı donanımlar üzerinde de kullanabilirisniz. Bir makineye veya farklı makinelerinize temiz kurulum yapıp, etkinleştirme gerçekleştirirseniz her etkinleştirmenizde bu sayıdan düşer.

Peki bu sayı biterse neler yapılması gerekir? MAK etkinleştirme sayınız dolmuşsa bunu arttırmanız mümkün. Daha önce bir sayı arttıtımı yapmamışsanız Microsoft Etkinleştirme Hattına ulaşarak bir ilk sayı arttırımınızı yapabilirsiniz. Eğer bu arttırımdan sonra da sayı artırımına ihtiyacınız varsa bu tür taleplerinizi bir maille Microsoft’un makadd@microsoft.com.adresine iletebilirsiniz.

MAK, az sayıda ürün bulunan ortamlar veya taşınabilir bilgisayarlar gibi uzun süre şirket ağına bağlanmayan bilgisayarların bulunduğu kuruluşlar için uygundur.


MAK etkinleştirmesiyle, etkinleştirmenin düzenli olarak yenilenmesine gerek kalmaz. Önemli donanım değişiklikleri algılanırsa yeniden etkinleştirmeniz gerekebilir. Internet bağlantısının olmadığı durumlarda sistemleri telefonlada etkinleştirebilirsiniz.

 
KMS (Key Management Service) - Anahtar Yönetim Hizmeti nedir?
Anahtar Yönetim Hizmeti (KMS) ürün etkinleştirmelerinin yerel ağda yapılmasına izin verir. Böylece, ürün etkinleştirilme için bilgisayarların tek tek Microsoft'a bağlanması gerekliliğini ortadan kaldırılır. Bir bilgisayarın KMS ana bilgisayarı olarak yapılandırılması gerekir. KMS ana bilgisayarı için yöneticinin KMS ana bilgisayar anahtarını girmesi gerekir. KMS ana bilgisayar anahtarının etkinleştirilmesi için Microsoft'un barındırdığı sunuculara bir kez bağlanması gerekir.

KMS istemci anahtarını kullanarak Microsoft sürümlerini çalıştıran bilgisayarlara KMS istemcileri adı verilir; bunlar, etkinleştirme istemek için kuruluşun KMS ana bilgisayarına bağlanır. Son kullanıcıların herhangi bir eylem yapması gerekmez. Son kullanıcıların herhangi bir ürün anahtar girmesine gerek kalmaz. Sistem yöneticisinin KMS ana bilgisayarını Microsoft ile etkinleştirmesi ve KMS ana bilgisayarını yapılandırması gerekir. Kurum içerisinde KMS servisleri çalıştıran sunucular Microsoft sunucuları ile haberleşip ortamdaki diğer kullanıcı ürünlerini etkinleştiriyorlar.


Ek olarak KMS için ayrıca ; client lar 6 ayda bir KMS sunucuya gidip lisans yenilemek zorunda. 6 ay sonunda lisans yenileyememişlerse, 30 günlük geri sayım başlıyor. bu süre içinde de lisans yenilemezlerse, sistem kısıtlı kullanıma düşüyor.

KMS yapısı ile etkinleştirilen ürünler belirli aralıklarla ortamdaki KMS istemcisine ulaşarak aktivasyonlarını yenilemekteler. Eğer KMS istemcisi etkinleştirmeyi 180 gün boyunca yapamazsa kullanıcılar ekranlarında etkinleştirme uyarısı görürler. Bu durumda ortamda KMS sitemcisinin olup olmadığını, doğru yapılandırılıp yapılandırılmadını ve client makinenin istemci ile ileteişiminin tam olduğunu kontrol etmeniz gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder