30 Kasım 2011 Çarşamba

Nedir SPAM

Nedir SPAM?

İlk olarak Canter&Siegal hukuk bürosu tarafından 12 nisan 1994 tarihinde arizona’da atılmış e-mail türüdür.

Internetin ilk spam postasını canter&siegal hukuk bürosu online mesaj atma yoluyla ilk spam postayı göndermişti. Mesajı alan kullanıcılar anında şirkete yanıt atarak internet mesaj şebekesini “pazarlama” amacıyla kullanılmasını protesto ettiler. binlerce protesto mesajının gelmesi ise diğer şirketlerin iştahını kabartmıştı. gelen protesto mesajlarından birinde “hindistan cevizi ve spam kutularını size yollayacağız” diye bir cümle vardı. abd’de düşük fiyat kategorisinde satılan konserve salam ürünü markası olan ‘spam’ sözcüğü internette böylece girmiş oldu. aradan geçen on yılda, ticari reklam içeriğinin ucuz marka ile özdeşleştirilmesi sonucu postalar bir süre sonra ‘spam’ olarak anılmaya başladı.

Spam sözcüğünün ilk ortaya çıkması ise internetten oldukça eski. 1937 yılına, hormel foods adlı hazır yiyecek firması hormel spiced ham ürününe yeni bir ad bulunması için bir yarışma açar. kenneth daigneau isimli bir vatandaş ‘spam’ adını takarak 100 dolarlık ödülü kazanmıştı. daha sonra 1970’lerde ingiliz komedi grubu monty python, 15 aralık 1970’te yayınlanan şovlarında spam salamlarını konu alan bir skeç hazırladı. spam gibi ucuz ve düşük kalite konserve salamın önemli bir yemek malzemesi gibi işlenmesi abd halkının ilgisini çekmiş ve şov izlenme rekorları kırmıştı.

3 mayıs 1978’ta gary thuerk isimli bilgisayar eşyası satıcısı, internetin ilk hali olan ve o zamanlar sadece askeri ve akademik üyeler tarafından kullanılan arpanet şebekesine kendi ürünleri tanıtan bir e-posta attı. bu e-posta arpanet’in ilk spam postası olmuştu. 1980’lerde internet o zamanlar arpanet iken, kullanıcılar çok uzun dosyalar içeren mesajları sevilen şovdaki salam metaforundan esinlenerek ‘spam’ olarak nitelemeye başladılar. 1990’ların başında arpanet sivillere de açıldı ve internet adını aldı.

Canter&Siegel’dan gelen ilk e-postadan sonra da, ‘spam’ adı uzun ve gereksiz e-postalardan esinlenilerek, ticari amaçlı istenmeyen ve uzun olan e-postalar için kullanılmaya başlandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder